Svájci tanulmányút

 

Harmadik nap

Tanulmányutunkat a svájci Alpokban folytattuk. A szállásról a Trümmelbach gleccservízeséshez utaztunk. Ez gyakorlatilag 10 hatalmas vízesés a Lauterbrunnental völgykatlanban, Európa egyik legszebb gleccservölgyében. Lélegzetelállító látvány tárult elénk, amikor megpillantottuk a hegyből kizúduló vízfolyamokat, háttérben pedig a havas hegycsúcsokat. Mindezt fokozta az a gyönyörűség, ahogy a Trümmelbach patak a hegy gyomrában zuhogva törte magának az utat. Hat emelet magasságig lifttel mentünk (az edzettebbek gyalog), innen lépcsőztünk tovább, hogy megcsodálhassuk a víz által vájt üstkatlanokat.

Élményeinket tovább fokoztuk, mert lehetőségünk nyílt a híres Jungfrau fogaskerekű vasúttal egy kilátóhely elérésére. A vasút érdekessége, hogy éppen ebben az évben 100 éves. Lauterbrunnen-ből felvonóval utaztunk Grütschalp-ra, hogy a 700 m magasságkülönbséget áthidaljuk. Innen mentünk tovább fogaskerekűvel Mürrenbe. Az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy erre a településre autóval vagy busszal nem is lehet eljutni. Csodás élményünk volt az utazás során: havas csúcsok, magashegyi növényzet. Szinte folyamatosan fényképeztünk. Amikor megérkeztünk, kezünkbe foghattunk végre egy marék havat. Néhányan rövid hócsatába is belevágtak, később többen csúszkáltak is. Kellemes sétát tettünk az 1634 m magasan fekvő településen.

A hegyről újra a völgybe utaztunk, a csillámló vízű Thun-i és Brienzi-tó között fekvő Interlaken városába, ahonnan híresen szép kilátás nyílt a hófödte csúcsokra. Innen láthattunk rá tökéletesen a nagy hármasra: Mönch, Eiger és Jungfrau fenséges magaslataira.

Programunk hibátlanra sikerült, hiszen az időjárás is nagyon kedvező volt.

Ezután Franciaországba, szálláshelyünkre utaztuk. Most világosban láthattuk a szép tájakat, a várakat, a fennsíkon vezető utat. A szállásunk egy tó mellett helyezkedett el, csendes környezetben.

A házakban paprikás krumpli illata szállt… Finom volt a meleg főtt étel, mindenki alaposan belakmározott.