Svájci tanulmányút

 

Második nap

Hozzávetőlegesen 800 km-t utaztunk míg Svájcba értünk. A hosszú utazást a szerencsésebbek alvással vészelték át. Első megállóhelyünk St. Gallen volt. Megcsodáltuk az óváros jellegzetes épületeit a kiugró, díszes ablakfülkékkel, majd körbe jártuk az apátság hatalmas épület-csoportját és a kéttornyú székesegyházat. Végül pedig betekintettünk a kolostor páratlan gazdagságú könyvtárába.

Svájcból visszautaztunk Németországba, hogy a Bodeni-tó partján fekvő városkában, Mainauban megtekintsük az arborétumot. Kis csoportokra oszlottunk, hogy mindenki kedve szerint járja be a szigetet. Néhányak a pillangóházban, mások a „virágszobrok” közelében, megint mások a játszóparkban időztek szívesebben.

Továbbutazva ismét egy svájci várost kerestünk fel, a Rajna mentén fekvő kis ékszerdobozt Stein am Rhein-t. A színesre pingált házfalak, cégérek ugyanúgy felkeltették az érdeklődésünket, mint a XVI. században épült városháza a festett falaival, üvegablakaival.

A nap folyamán sokat megtudtunk Svájc földrajzáról, a kantonokról, a svájci mentalitásról. Tapasztaltuk milyen gyorsan változhat az időjárás (mi szerencsések voltunk, csak egy kisebb szitálást éltünk át, a nagyobb záporok és a jégeső a buszon értek bennünket) és milyen drága a turista élet Svájcban.

300 km-es utazás után Franciaországban foglalhattuk el a szállásunkat. Későn este érkeztünk, így a rövid pakolás után rögtön ágynak estünk.